קורות חיים של אפרים קציר

אפרים קציר

אפרים קציר, חתן פרס ישראל למדעי החיים, נולד בשם אפרים קצ'לסקי. הוא נולד 16.5.1916 בקייב שבאוקראינה. כאשר היה בן 9 משפחתו עלתה ארצה (1925). את שנות נעוריו עבר בצל המנדט הבריטי בעיר הבירה ירושלים, שם למד ב"גימנסיה העברית". כשמלאו לו 16 חבר קציר להגנה ומטעמה עבר "קורס מפקדי הגנה" – קורס שהתווה את דריכת הרגל הראשונה בקריירה הביטחונית החשובה שחיכתה לו.

צעדים ראשונים

בשנת 1933 בהיותו בן 17 בלבד החל ללמוד באוניברסיטה העברית הצעירה שבאותם ימים הכילה סה"כ כ500 תלמידים, רובם עולים מרחבי אירופה. באוניברסיטה נחשף קציר למחקר מדעי חדשני, בעל חיבור נקודתי לאופייה וצרכיה של מדינת ישראל המתחדשת. הוא בחר להתמקד במדעי הכימיה – בטריטוריית אנזימים וחלבונים, כאשר הוא הולך בעקבות אחיו אהרון קציר, שלימים זכה בתהילה עולמית (אהרון נרצח בידי מחבל יפני ב 1972).

אחד ההישגים הגדולים

בעיצומה של מלחמת העצמאות היה זה דוד בן גוריון (ראש הממשלה דאז) שפנה אליו עם בקשה מיוחדת – להקים את חיל המדע של צה"ל. קציר קיבל עליו את המשימה החשובה, והחל מרכז את הידע המדעי, מתוך מטרה לייעל את אמצעי התחמושת. מבחינת קציר, הקמת החיל היווה את תרומתו החשובה ביותר.

רשימת פרסים

בין השנים 1950-1966 קציר כיהן כראש המחלקה לביופיזיקה במכון ויצמן למדע. הוא עשה חיל בתפקידו ואף בשנת 1950 זכה בפרס המוערך: "פרס ויצמן למדע", פרס ראשון מבין נוספים שעוד יגיעו. בשנת 1959 קיבל ביחד עם תלמידו את "פרס ישראל למדעי החיים", ואילו בשנת 1961 לאחר שתרם רבות בפיתוח אנזימים מקובעים, קיבל את "פרס רוטשילד".

בין צבא לחינוך מדעי

בין השנים 1966-1969 נקרא קציר בשנית לתרום לביטחון המדינה, כאשר גם הפעם הוא תיפקד כמדען ראשי במשרד הביטחון. בתפקיד זה הוא בעיקר תיאם בין הגופים השונים והשיג מימון עבור ייצור אמצעי לחימה. במקביל לתפקידו הצבאי, הוא גם כיהן כראש הוועדה לקידום החינוך המדעי.

נשיאה הרביעי של מדינת ישראל

בין השנים 1973-1978 קציר כיהן כנשיאה הרביעי של מדינת ישראל. עם תחילת תפקידו קציר הלך בעקבות אחיו ושינה את שם משפחתו מקצ'לסקי לקציר. עוד בשנתו הראשונה בכהונה חלה מלחמת יום הכיפורים. באותם ימים קשים קציר תמך בגולדה מאיר שכיהנה כראש הממשלה והרבה לבקר את הפצועים ואת המשפחות השכולות. עם סיום כהונתו כנשיא חזר לעבודתו המדעית ובמקביל כיהן כנשיא המועצה לשימור אתרים וכנשיא ארגון "חברי ההגנה".

איש נעים הליכות

ב3.5.2009 נפטר קציר בביתו שברחובות ונקבר בעיר לצד אשתו. אפרים קציר היה נכס חשוב למדינת ישראל, היה ידוע כאדם צנוע, ישר ונעים הליכות. עם פרישתו מהנשיאות אמר את הדברים הבאים, דברים שמסכמים את אישיותו באופן מדויק: "כנשיא, כמדען, וכאזרח, משוכנע אני היום, יותר מבכל עת, בצדקת דבריו של נשיאנו הראשון, פרופסור חיים ויצמן, שאמר: "מעל למדע קיימים ערכים נשגבים אשר רק בהם מרפא לנגעי האנושות – ערכי צדק ויושר, שלום ואחווה"."

שאלות בנושא קורות חיים של אפרים קציר

אפרים קציר

למידע נוסף על קורות חיים של אפרים קציר

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

נגישות
גלילה לראש העמוד