תקופת הנשיאות של יצחק נבון

תקופת הנשיאות של יצחק נבון

יצחק נבון (9.4.1921-6.11.2015) כיהן כנשיאה השלישי של מדינת ישראל, כשר בממשלות ישראל וכחבר כנסת. בנוסף על היותו פוליטיקאי ודיפלומט, הוא גם היה איש חינוך, מחזאי וסופר. היה זה זאב שרף שהניעו בשנת 1973 לנשיאות. נבון ערך בירור וכאשר הבין שסיכוייו טובים הגיש מועמדות, אך כבר למחרת גילה שראש הממשלה גולדה מאיר אינה מעניקה את ברכתה, וכך בבחירות לנשיאות של 1973 זכה אפרים קציר. ב1978 כאשר קציר הודיע שהוא פורש, נבון תפס את מקומו – הפך לנשיאה החמישי של מדינת ישראל.

קירוב לבבות

עם השבעתו נבון העניק במה לחשיבותו של תהליך השגת השלום עם מצרים, תהליך שבאותם ימים ידע לו מעט משברים. מהר מאוד נבון נודע כנשיא אכפתי שחורש את מדינת ישראל, ובעיקר מתמקד ביישובי הפריפריה. במקביל, נבון הקפיד לקיים יחסי גומלין עם ערביי המדינה ולהעניק להם יחס של שווים, ואף טרח ודיבר ערבית רהוטה, כך שלא פעם נאם בערבית זכה, ולו בחגים שיקרים לליבם – עובדה שתרמה רבות לקרב בין לבבות.

ביקור סאדאת בארץ

ב3.7.1978 הגיע ארצה נשיא ארה"ב ג'ימי קרטר, בכדי לסייע לתהליך השלום להגיע לשלב הסופי. נבון היה האדם שקיבל את פניו בשדה התעופה ואף שחזר באוזניו על הוויתורים הקשים שמדינת ישראל מקבלת בהבנה לטובת התהליך. בהמשך, ב27.5.1979 נחנך הקו האווירי בין ישראל למצרים ואילו נבון קיבל את אנואר סאדאת בבאר שבע, כאשר הוא נושא לכבודו נאום בערבית, בו הוא קורא לכבד את היחסים החדשים שיתאפשרו בזכות ההסכם.

חיבור מיוחד עם סאדאת

לאורך כהונתו נבון צלח לרקום יחסים חמים ואישיים עם סאדאת. במהלך אחד הביקורים של סאדאת, נבון הגיש לו כרך של "מורה נבוכים" כתוב בערבית באותיות עבריות, ובמקביל נאם אודות חשיבות הדיאלוג הרוחני תרבותי שחולקים שני העמים. בנוסף, נבון העניק דגש משמעותי לדמיון שמתקיים הן בערכי המסורת היהודית והן בערכי המסורת המוסלמית.

עבודת פישור

ב 1980 הורגש משבר אמון בין סאדאת לבגין ואילו נבון נקרא לפשר בין הצדדים, מהלך שהוביל את סאדאת להזמינו למצרים. לקראת הביקור ערך נבון שיעורי בית מקיפים אודות הפוליטיקה הפנימית, מעמד האישה, מעמדו של סאדאת במערכת הציבורית והפוליטית וכדומה. במהלך הפגישה הושגו הבנות חשובות, כך שהפגישה היוותה תקופת חסד בין שתי המדינות ואף הובילה לשיתופי פעולה חשובים. כאשר ביקש נבון לעגן את אותן הסכמות מול בגין, בגין בירך כל מה שנגע לנורמליזציה ולהידוק הקשרים, אך הקשה עורף בכול הנוגע לריבונות הבלעדית של מדינת ישראל על העיר ירושלים.

בעקבות מלחמת לבנון

ב 1982 לאחר טרגדיית "טבח סברה ושתילה", נבון דרש להקים ועדת חקירה ואף איים להתפטר. בנוסף, נבון פעל בזירה הבינלאומית, מתוך מטרה להציל את תדמיתה של המדינה בעקבות המלחמה. בהמשך, נבון פעל עבור השבת נעדרי צה"ל ממלחמת לבנון הראשונה ואף החלו דיבורים שהוא ירוץ בבחירות לכנסת ה11. במקביל, ארה"ב ביקשה להוכיח באמצעותו שאומנם מורגשת עוינות כלפי ממשלת בגין, אך לא כלפי מדינת ישראל, ועל כן ארגנו לו קבלת פנים חמה. בשלהי 1983 החליט נבון לפרוש מהנשיאות, ולו כי מלחמת לבנון לא יישרה קו עם האידאולוגיה האישית שלו, כך שב5.5.1983 סיים נבון את תפקידו כנשיא.

שאלות בנושא תקופת הנשיאות של יצחק נבון

תקופת הנשיאות של יצחק נבון

למידע נוסף על תקופת הנשיאות של יצחק נבון

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

נגישות
גלילה לראש העמוד