עשרת דיווחי הרדיו שעיצבו את פני המדינה

כיום כולנו רגילים לשמוע רדיו מכל מקום ומכל מכשיר חכם, אך הייתה זו שנת 1936 (ב30 למרץ) שבה הוקמה בארץ תחנת השידור הציבורית הראשונה – ע"י המנדט הבריטי. התחנה הוקמה ברמאללה ורק לאחר כשלוש שנים נפתחו מספר אולפני שידור נוספים בעיר הבירה ירושלים.

חוט מקשר

הרדיו של אותם ימים עוד לא היה "רדיו הד" (טכנולוגיה מתקדמת שמשלבת בין אפליקציה להאזנה מהאינטרנט), אך הוא עדיין נחשב למכרה זהב. אנשים נהגו להתגודד סביבו ורק חיכו לשמוע אודות האירועים האחרונים. הרדיו היווה חוט מקשר לעולם שבחוץ ואף אלמנט בידור. לאורך השנים נמסרו בו דיווחים מרגשים, עצובים ומשמעותיים – כאלו שאט אט עיצבו את פני המדינה. להלן עשרת הנבחרים:

היו ימים

  1. יממה לאחר הקמת המדינה דיווחו מטעם "בעל משמר" את ההודעה הבאה: "באה השעה המיוחלת, שבה נשמע לראשונה קולו של הרדיו שלנו". השידור מטעם קול ישראל היווה נדבך נוסף בעצמאות של מדינת ישראל – היווה ביטוי ראשוני לממלכתיות ולריבונות של המדינה הטרייה שזה עתה פוסעת את צעדיה הראשונים.
  2. "אל נדחי ישראל, אל כל בית ישראל, קולו יבקיע. נגיד לאחים: שערי המדינה פתוחים לפניכם, בואו לבנות ולהיבנות" משפט זה נאמר יום לאחר הקמת המדינה והוא זה שהבהיר ליהודים בתפוצות ששערי המדינה מחכים לקבלם בזרועות פתוחות.
  3. "הר הבית בידינו" – ב7 ביוני 1967 היה זה רפאל שמיר (כתב קול ישראל) ששידר את הקריאה הכה מרגשת אותה אמר מוטה גור. עוד באותו מעמד הוא שידר: "זהו הכותל, אני נוגע באבני הכותל המערבי". את השידור הוא העביר בהתרגשות גדולה שסחפה אחריו מדינה שלמה.
  4. משפט אייכמן שודר ברדיו ואילו "קול ישראל" הייתה התחנה שזכתה בבלעדיות והשאירה רבים מרותקים לתשדיר. אנשים חשו כאב ובו זמנית עוצמה גדולה על כך שהם זוכים לעשות דין בארץ מולדתם.
  5. 11.1977 סדאת בא לארץ ואילו הרדיו היה זה שגרף את כל הקופה, הוכתר ל"גיבור הסיקור האלקטרוני". הרדיו העביר בשידור חי את המפגש ואת דברי גולדה מאיר שבירכה: "חיכית לך זמן רב". היסטורית הרדיו בארץ
  6. 11.1995 – בין היתר רצח רבין שודר ברדיו והשאיר אומה שלמה בהלם, על האובדן ועל הקווים האדומים שנפרצו.
  7. 10.1994 נחתם הסכם השלום בין ישראל לירדן. ההסכם הסדיר את הגבולות והיחסים בין שתי המדינות. לאחר עשרות שנים של מגעים, רבים התרגשו לשמוע ברדיו את התנהלות ההסכם. היו אלו מילותיו של יצחק רבין שעברו מבעד לרדיו: "בוקר טוב לך האם הירדנית, בוקר טוב לך האם הישראלית, השלום שנולד היום נותן לך תקווה גדולה שהבן שנולד לך לא יידע עוד מלחמה"…
  8. מבזק החדשות של קול ישראל מירושלים איחל ב36.10.1973 בשעה 3 גמר חתימה טובה ובאותה נשימה הכריז שהכוחות המצרים והסורים פתחו נגדנו במלחמה. עוד הבהיר השדרן שהצפירות הנשמעות אלו צפירות אמת. תשדיר זה הבהיר לאומה שלמה שהמציאות עומדת להשתנות וששוב יש להילחם על חירותנו.
  9. ב18.10.2011 הרדיו שידר את חזרתו של גלעד שביט, לאחר שמדינה שלמה חיכתה לו במשך כ1,941 יום.
  10. בשנת 2017 בין ה14 ל15 במאי, נשמע בפעם האחרונה המשפט הבא: "קול ישראל מירושלים", לאחר שנאמר מדי יום במשך 69 שנה. באותו יום הגיעו לתומם שידורי הרדיו כפי שהכרנו אותם, וכבר למחרת החלו שידורי התאגיד "כאן".

במרחק נגיעה

מקבץ זה מראה כיצד הרדיו מלווה אותנו לכל אורך ההיסטוריה, בטוב וברע, כאשר הוא תמיד רלוונטי ועדכני, וכיום זמין מתמיד ובמרחק נגיעה.

שאלות בנושא עשרת דיווחי הרדיו שעיצבו את פני המדינה

עשרת דיווחי הרדיו שעיצבו את פני המדינה

למידע נוסף על עשרת דיווחי הרדיו שעיצבו את פני המדינה

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

נגישות
גלילה לראש העמוד