מאז ועד היום: מאחורי הקלעים של הבחירות בישראל

הבחירות בישראל ומאז ומתמיד הציעו את ההצגה הכי טובה שמסתובבת במדינה, כאשר את הקהל מגלמים כולם – ללא קשר למין, מוצא, או רמת השכלה. בכל כמה שנים (לרוב כ4 שנים) מארגנים בחירות מחדש וגורמים לקהל הצופים לתהות מה יהיו התוצאות ואף יותר מכך – לתהות מה קורה מאחורי הקלעים מרגע ההכרזה על הבחירות ועד רגע ההכרזה על התוצאות – היכן שנחתמות עסקאות סודיות, מופעלים מנופי לחץ, פעולות לגיטימיות (יותר או פחות משפיעות על דעת הקהל), חברי מפלגות משחקים משחקי כוחות, סנקציות מוטלות ותנאים מופרכים נזרקים לאוויר. מכאן שאם גם אתם סקרנים מה קורה מאחורי המסך הפוליטי שמוצג לעיני הציבור, אתם מוזמנים לקבל טעימה.

כשנתניהו הובס – בחירות 1999

אם גם אתם חובבי "מאחורי הקלעים של הבחירות הפוליטיות", אתם מוזמנים להכיר פודקאסט שנקרא "תרגיל בחירות". מדובר בפודקאסט שנותן מידע מגוון ומרתק בנושא. כך למשל ישנו פודקאסט שמספר על מאחורי הקלעים של בחירות 1999. מה מחכה בו? ביו היתר מסופר על כך שנתניהו מאז ומעולם כיכב בעימותים וברטוריקה, אך בשנת 1999 היה זה יצחק מרדכי שהצליח לנפץ את התדמית, ואף באותה מערכת בחירות אהוד ברק הפתיע – האיש שנחשב כמתקשה בנאומים הצליח להתייצב איתן מול נתניהו ואפילו מצא דרך הולמת להתמודד עם פליטת הפה המצערת: "אם הייתי פלסטינאי הייתי מצטרף לארגון טרור".

מאז ועד היום -מאחורי הקלעים של הבחירות בישראל

המהפך של ההיסטוריה הפוליטית – בחירות 1977

הכנסת ה9 עמדה לקום ואף אחד לא תיאר לעצמו שעומד להתרחש מהפך כה מפואר. באותם ימים המערך (כיום העבודה) אחז בשלטון ביד רמה, אך בשל שחיתות פנימית מעמד המפלגה התערער, כך שהליכוד תפס את המושכות ובראשו מנחם בגין – האיש שנהגו לכנות "מחרחר מלחמות". מעבר למהפך המדהים, גם הייתה זו הפעם הראשונה שערכו בארץ מדגם בחירות ואף דן שילון הכין בעקבות התוצאות מכתב התפטרות (חשש שתוצאות המדגם שקידם ושהחליט לשדר לא יישרו קו עם התוצאות האמתיות). עוד בהיבט התקשורתי, מעניין לציין שהתוצאות של 77 הובילו להמצאת הביטוי "מהפך" (ע"י חיים יבין), פשוט כי המילה מהפכה נחשבה נוקשה מדי בהקשר של מנחם בגין.

בחירות 1977 – שימוש כוחני בכרזות

מבחינה פוליטית מעניין לציין שבחירות 1977 כללו קמפיינים מרתקים. בין היתר פרסמו את הכרזה הבאה: "מה עוד צריך לקרות כדי להחליף את השלטון?", האמרה כוונה להתרסקות המסוק בבקעה, התרסקות שהובילה למותם של 54 חיילים. אומנם בגין יצא נגד צעד זה כיוון שהיה ברור שאין שום קשר בין טעות אנוש מצערת לבין מי שעומד בראש הממשלה, אך מרגע שהאמרה שוחררה היה זה מאוחר מדי – האפקט הרצוי הורגש בציבור. מנגד, בגזרה השנייה נהגו לומר שמח"ל מייצג את הביטוי "מנחם חולה לב". מצב שהיה נכון, אך הציבור לא העריך שמכניסים מצב בריאותי למשוואה.

בחירות 1988 – הבחירות שהולידו את הביטוי "תרגיל מסריח"

היו אלו הבחירות לכנסת ה12 בשנת 1988 שחקקו את הביטוי "תרגיל מסריח" ושהובילו לחקיקות שמונעות מאותם מהלכים לחזור על עצמם. באותה שנה שלטה ממשלת אחדות שכללה את המערך והליכוד, עובדה שהובילה ל"ממשלת שיתק לאומי" – כיוון ששתי אלו לא הפסיקו להתנגח ולהערים קשיים. כאשר התלהמו הדעות סביב "תכנית חמשת הנקודות של ג'יימס בייקר" העבודה ניצלה את המצב ותכננה בהצלחה את הפלת הממשלה. שמיר שמע על כך וכתגובה פיטר את שר האוצר שמעון פרס, מהלך שהוביל להתפטרות כל חברי העבודה והוגשה הצעת אי אמון, מה שאכן הוביל לנפילת הממשלה ולאותו רגע מביך, בו פרס ביקש להודיע על הרכבת ממשלה חדשה, אך ברגע האחרון התברר שחסר הרוב הדרוש.

שנסכם?

לסיכום נציין שמשעמם לא יכול להיות פה. כל עוד מדובר בשילוב של פוליטיקאים ובחירות ניתן להיות בטוחים שלא מעט תרגילים ותכסיסים נערכים מאחורי הקלעים.

שאלות בנושא מאז ועד היום: מאחורי הקלעים של הבחירות בישראל

מאז ועד היום מאחורי הקלעים של הבחירות בישראל

למידע נוסף על מאז ועד היום: מאחורי הקלעים של הבחירות בישראל

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

נגישות
גלילה לראש העמוד