החזון של מתן דהן מול החזון בן גוריון: פיתוח הפריפריה בישראל

 

כולנו התחנכנו על החזון הגדול של בן גוריון, ליישב ולהפריח את הנגב, הן ממניעים לאומניים והן ממניעים כלכליים, ואם נלך עוד יותר אחורה, נמצא שגם אברהם אבינו בחר להגיע לנגב: "ולאחר שהרעב הוריד אותו מצרימה – שב ועלה הנגבה", וגם המרגלים של משה התחילו מהנגב, כך שהנגב היווה חלק חשוב מא"י מאז ומעולם.

 

אותה תפישה לאורך עשרות שנים

להבדיל מבעבר, כיום יותר קל להתגבר על מכשולי הטבע, כיום למדנו כיצד ניתן לנצל את האדמה הצחיחה, וכאשר בן גוריון קרא בתקופתו לעלות לנגב ולסייע בהפרחת השממה, הוא לא חלם (אך כן קיווה) שכעבור כמה עשורים אותה תפישה ציונית תישמר ותניע אנשים נוספים לעשות ולפעול, עובדה שמחברת אותנו אל מתן דהן יו"ר איילים.

 

לחלום בגדול

בדומה לבן גוריון, גם מתן דהן יו"ר איילים חלם גם הוא בגדול, חלם לפתח את הפריפריה בארץ, האמין שישובים זנוחים הם רק ניצנים של ישובים פורחים, חתר שאוכלוסיות קצה ישתלבו עם אוכלוסיות יותר חזקות, כיוון לכך שכל קבוצה תחזק את השנייה והאמין שלנגב יש המון מה להציע לאנשים, וזאת אם רק נרצה, אם רק נפעל, אם רק נאמין, אם רק נתאגד – אם רק נעניק מעצמנו נקבל המון בחזרה, וכך אכן קרה.

 

תחילת הדרך

החלום ילדות של דהן וחבריו החל בשנת 2002 ואט אט הכה שורשים, כאשר במקרה זה אותם שורשים היו שני קרוואנים שדהן וחבר ילדותו רכשו ממענק השחרור הצבאי, מתוך מטרה לחבר בין ערכים ציוניים לבין הנצחת חברם אייל שנרצח בידי מחבלים, עובדה שמסבירה את בחירת השם "איילים".

החזון של מתן דהן מול החזון של דוד בן גוריון

התיישבות ומעורבות חברתית

טוב לדעת כי עמותת איילים קמה מתוך חלום ציוני ומתוך מטרה ראויה לחזק את מפעל ההתיישבות ולשלב מעורבות חברתית מקיפה. תוך עשר שנים בלבד החלום אכן התממש ואף לכל אורך הארץ: בגליל בלוד ובנגב, וזאת באמצעות כפרי סטודנטים פעילים שמהווים קרקע פורייה לפעילות והיכרות עם הפוטנציאל הקסום שגלום באזור, כאשר עשייה חברתית וחיי קהילה עשירים אלו שני ערכים מהותיים מהDNA של העמותה.

בין אדם לקהילה

המטרה הגדולה שהניעה את דהן לפעול היא שיום יבוא ואותם סטודנטים יתחברו הן לתושבים והן למקום, באופן שיגרום להם לרצות לקבע באזור את ביתם, משפחתם ועתידם, כמיהה שאכן התקיימה. 46% מבוגרי הפרויקט קיבלו החלטה להישאר ולהשתקע באזור, ובו זמנית לסייע בהפרחת השממה – אם באמצעות פיתוח מקומות עבודה, שיפור התשתיות, עיבוד האדמה ועוד, כך שהחזון של בן גוריון אכן מתממש בשיא תפארתו, ופה דהן יכול להיות גאה שהוא ממשיך את דרכו ואף על הצד הטוב ביותר, באופן שמחבר בין אדם לקהילה.

14 כפרי סטודנטים

כמו כל חלום גדול, גם את זה היה קשה להניע, אך דהן שהאמין בכול ליבו במטרה ובדרך כבש פסגה אחר פסגה, ואם נחזור אל נקודת ההתחלה, נמצא שתחילה (בשנת 2003) הוא וחברו התיישבו על חורבות היישוב אשלים וכעבור כמה חודשים אריאל שרון ששמע על אותם חבר'ה ציוניים ביקש לסייע ועל כן שלח מספר קרוואנים נוספים, כך שאט אט התאפשר להקים את כפר הסטודנטים הראשון בנגב. לא עברו יותר מעשר שנים ו 14 כפרי סטודנטים פוריים ותורמים אכלסו את הגליל והנגב, כאשר גופים ממשלתיים לצד גורמים פרטיים מבקשים לחזק את המפעל החשוב, ולו באמצעות תרומות.

מדור לדור

מכאן שמרגש לראות שגם בימינו יש אנשים עם חלומות גדולים, אנשים שלא מאוימים ממרחבים ומנתוני הטבע, אנשים שחשים בפוטנציאל ומבינים בחשיבות יישוב הארץ, אנשים שמחברים בין אנשים, אנשים שפועלים למען הצעירים ושזוכרים את המבוגרים – אנשים ששומרים על אותם ערכים שהניעו באותם ימים גם את בן גוריון, וכל שיש לקוות זה שאותה רוח של אמונה, ציוניות ועשייה ימשיכו לעבור הלאה מדור לדור – לחבר ולסייע.

שאלות בנושא החזון של מתן דהן מול החזון בן גוריון: פיתוח הפריפריה בישראל

החזון של מתן דהן מול החזון של דוד בן גוריון.

למידע נוסף על החזון של מתן דהן מול החזון בן גוריון: פיתוח הפריפריה בישראל

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

נגישות
גלילה לראש העמוד