פוסט טראומה היא מצב מתמשך שמשפיע על חיים שלמים של אדם, לעיתים ללא הבנתו וללא ידיעתו. אדם המאובחן עם פוסט טראומה חש תסכול רב נוכח הכאב שאותו הוא חש, בייחוד בשל התגובות הלא רצוניות שמובילות לפגיעה משמעותית באיכות החיים, גם שנים רבות לאחר האירוע הטראומתי. למעשה, טראומה היא כל אירוע שמתפרש בעינינו כאיום ממשי על החיים, או שיש בו כאבי רגשי עצום כמו סכנת מוות. במדינה רוויות מלחמות כמו מדינת ישראל, אלפי חיילים נאלצים להתמודד בזמן השירות וגם שנים ארוכות לאחר מכן עם פוסט טראומה שהיא הפרעה שמתפתחת בעקבות גירוי וטריגר במצב סטרס. למרות שלא ידוע המספר המדויק של חיילים שסובלים מפוסט טראומה, הערכות גורסות כי מדובר באלפי גיבורי מלחמה שמתמודדים עם ההשלכות של השירות הצבאי לא רק בזמן השירות, אלא גם לאחר שנים רבות.
מסירים את קשר השתיקה בנוגע לפוסט טראומה
בשנים האחרונות אנו עדים למגמה שבמסגרתה יותר ויותר חיילים בהווה ולשעבר מספרים בגילוי לב אודות ההשפעות של הטראומה על חייהם. צריך בהקשר זה לזכור כי פוסט טראומה יכולה להתפתח לאחר אירוע מפחיד מאוד כמו היתקלות עם מחבלים, פציעה של חבר/ה לשירות בזמן קרב או אפילו מאירועים שנראים על פני נקודתיים, אולם הם בעלי השלכות דרמטיות בעקבות החשש והפחד שהן יצרו על חייו של הפוסט טראומתי. גם הצבא הבין כי לגיבורי המלחמה מגיע לקבל תמיכה ועל כן הצבא מעניק ליווי פרטני הכולל עובדת סוציאלית, סיוע בתשלומים של שכר דירה וכן עזרה כלכלית בעבור חיילים שמוגדרים כפוסט טראומתיים, לא מעט בזכות מחאה ציבורית נרחבת. יחד עם זאת, גיבורי המלחמה נאלצים לא פעם להתמודד מול גופים חזקים וכן בושה בעקבות הסימפטומטיים המלווים אותם למשך שנים רבות, ועל כן הגיע הזמן להסיר את קשר השתיקה ולהבין לעומק מהן ההשלכות של הטראומה על אותם גיבורים.
מהם הסימפטומטיים של הפרעת פוסט טראומה?
סימפטומים המקושרים באופן ישיר או עקיף לפוסט טראומה הם נרחבים, וכוללים שלושה אלמנטים מרכזיים:
חווית מחודשת
חיילים לשעבר או בזמן השירות עלולים לחוות באופן פתאומי זיכרונות שצפים, כאשר הם עוסקים במשהו אחר – החל מוויכוח עם בן/בת הזוג או כאשר צופים בסרט בטלוויזיה. השינוי בתודעה מוביל לפחד, כאשר צריך להבין כי מוזיקה, מילה יכול להזכיר באופן תת הכרתי את הטראומה השורשית. כל קרבה פיזית מדי או דציבלים מסוימים עלולים להוביל להתקף פוסט טראומתי שמלווה בתחושה של פחד וחוסר אונים, כמו גם כאב בשביל החוויה המחודשת של הכאב. לרוב, התגובה תהיה לא פרופורציונלית לאירוע – החל מהזעה, קוצר נשימה ועוד ועד תגובה קשה אל מול אדם אחר, גם כאשר מדובר באדם הקרוב ביותר כמו בן משפחה.
הימנעות
בשביל להרדים את המערכת לתגובה הרגשית, חיילים פוסט טראומתיים ינסו שלא לחזור לזירת האירוע ולהתנתק לחלוטין מאותם מקומות או מצבים שמפעילים את הזיכרון הטראומתי והקשה. רבים מהפוסט טראומתיים מאבדים עניין בחיים, ולכן נוטים לחוות הפרעות קשב וריכוז, עצבנות, רגזנות, דריכות, מתיחות מתמשכת, בהלה מוגזמת לכל רחש או עצבנות יתר כלפי הסביבה הקרובה והרחוקה.
חרדה או ריגוש מוגברים
קשת הרגשות אותו חווה אדם פוסט טראומתי נעה בין חרדה קיצונית לבין צורך בריגוש מוגבר כמו למשל התמכרות לאלכוהול וסמים ובמקרים קיצוניים גם פגיעה עצמית שנועדה להסיר את תחושת הכאב. הם נוטים לרגזנות יתר, תחושות קשות של אשמה ובושה וכן מתקשים להתרכז בפעולות פשוטות כמו למשל שמירה על סדר וארגון. בעבודה, פוסט טראומתיים עלולים לחוות תופעות פיזיות ונפשיות קשות ולכן רבים מהם נאלצים לעזוב או לעבור למשרה חלקית, בעקבות חוסר תפקוד שמופיע על רקע של חרדה או ריגוש מוגברים.
פוסט טראומה – האם מדובר בגזרת גורל?
אם אתם חווים פוסט טראומה, חשוב לזכור ולהפנים כי אין מדובר בגזרת גורל אלא במצב שבו ניתן לטפל, הן באמצעות טיפול פסיכולוגי המשולב גם עם תרופות והן באמצעות טיפול רגשי, כמו טיפול CBT שנמצא כבעל שיעור הצלחה גבוה מאוד בטיפול בפוסט טראומה. עם התמיכה הנכונה והסיוע, ניתן בהחלט להוביל ליצירה של איכות חיים טובה, וזאת למרות הפגיעה הנפשית בעקבות חשיפה לאירוע טראומתי.
המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.