איש של עשייה, חזון, הסכמים והזדמנויות. שמעון פרס שירת כשבעה עשורים את מדינת ישראל. היה ראש הממשלה השמיני והנשיא התשיעי. קורות חייו של שמעון פרס מתחילים ב1923 בפולין. לארץ עלה בגיל 11, את ילדותו העביר בת"א ואת השכלתו רכש בבית הספר החקלאי בבן שמן. בתום הלימודים עבר הכשרה בגבעת גבע, שם הכיר חברים שלימים ליוו אותו בהקמת קיבוץ אלומות שבעמק הירדן. לאחר שתיפקד בקיבוץ כרועה צאן, גזבר ורפתן, הוא הפך בין השנים 1941-44 למזכיר תנועת הנוער העובד.
פריצת דרך
בשנת 1947 שירת בהגנה ולאחר קום מדינת ישראל מונה למנכ"ל משרד הביטחון, כאשר הוא סה"כ בן 29. תפקיד זה חיבר אותו לדוד בן גוריון שבאותם ימים כיהן כשר הביטחון וכראש ממשלה. בין הישגיו נציין שהוא נמנה עם מקימי התעשייה האווירית, מקימי רפא"ל ומקימי הקריה למחקר גרעיני בדימונה. כמו כן, הישג גדול נוסף נוגע ליצירת הברית עם צרפת, ברית שלימים גיבתה את מדינת ישראל במבצע סיני.
48 שנות פעילות בכנסת
יש לא מעט תמונות של שמעון פרס בכנסת ישראל, וזאת כי הוא כיהן במשך 48 שנים כחבר כנסת. את דרכו בכנסת החל בשנת 1959, כאשר הוא נבחר מטעם מפלגת מפא"י לכנסת הרביעית. לאורך השנים כיהן במגוון תפקידים וקידם מגוון מהלכים. תחילה כיהן כשר ביטחון, ב1965הקים עם בן גוריון את מפלגת רפ"י, בין 1969-73 כיהן כשר הקליטה, התקשורת והתחבורה, לאחר מלחמת יום הכיפורים כיהן כשר ההסברה ולאחר שגולדה מאיר התפטרה (בעקבות מסקנות המלחמה) התמודד על מקומה מול יצחק רבין, ולאחר שרבין נבחר פרס התמנה כשר הביטחון. פה ראוי לציין שבתקופת כהונתו כשר הביטחון נחתמו הסכמי ביניים בין מצרים לישראל, הסכמים שהציבו את היסודות להסכם השלום.
ממשלת אחדות
ב1977 לאחר שרבין פרש מרשות העבודה (עקב פרשת חשבון הדולרים של אשתו), פרס נבחר להחליפו. מאותה שנה פרס כיהן במשך כ15 שנים כיו"ר מפלגת העבודה, התקופה הארוכה ביותר בה אדם אחד החזיק בתפקיד. ב1984מונה לראשונה כראש ממשלת ישראל, מהלך שהתאפשר בעקבות הקמת ממשלת אחדות לאומית, בה מפלגת העבודה חברה לליכוד, וזאת כי שתיהן לבדן לא צלחו להקים קואליציה. ההסכם היה שפרס יכהן ראשון כראש ממשלה ואילו שמיר כשר חוץ וכמ"מ ראש הממשלה, ולאחר מכן הם יחליפו בתפקידים. כחלק מהישגיו כראש ממשלה נציין את הסגת כוחות צה"ל שבלבנון לעבר "אזור הביטחון" ומגוון רפורמות מהותיות בכלכלה, שבין היתר כללו קיצוץ בהוצאות הממשלה.
פרס נובל לשלום
ב1992התמודד בפריימריז על ראשות המפלגה והפסיד לרבין, עובדה שהובילה אותו לתפקיד שר החוץ. במהלך תפקידו קידם מגעים עם אש"ף. השיחות הובילו לכך שיאסר ערפאת הכריז על התפרקות מנשקו ועל הכרה במדינת ישראל, וזאת בתמורה לנסיגה משטחי יהודה ושומרון, לצד מתן אוטונומיה לפלסטינים. שיחות אלו היוו בסיס להסכמי אוסלו שהובילו לקבלת פרס נובל לשלום, ביחד עם רבין ויאסר ערפאת.
בשנית בעמדת ראש הממשלה
עם השנים פרס הגיע בשנית לעמדת ראש הממשלה (לאחר שיצחק רבין נרצח), מונה כשר פיתוח אזורי ובממשלת שרון מונה כסגן ראש ממשלה וכשר חוץ. ב2005 חלה התפנית. פרס הצהיר על התמיכה במפלגת קדימה והתפטר מהכנסת, וזאת לאחר שפרץ גבר עליו בבחירות הפנימיות ולאחר מכן הוביל את מפלגת העבודה אל מחוץ לממשלה. ב 2007 נבחר פרס לנשיא המדינה. כנשיא עסק רבות בתחום המדיני וקידם משא ומתן עם הפלסטינים. ב2014 החליט על תום כהונתו והחל מקדם את "מרכז פרס לשלום".
פרידה
לבסוף נציין שאין סיכום שלם על שמעון פרס מבלי להזכיר את החצי השני שלו, סוניה גלמן. מי שיביט על תמונה של שמעון פרס חבוק באשתו, יבין שלצד היותו מדינאי דגול ואיש של עשייה, הוא גם היה איש משפחה. פרס נפטר 28.9.2016, לאחר כשבועיים בהם היה מאושפז. הוא השאיר אחריו מורשת ענפה והישגים רבים. מי שיבקש לדלות מידע נוסף אודות הביוגרפיה שלו ודעותיו, יימצא עזר רב במגוון ספרים מאת שמעון פרס.