המדריך להורים הטריים: מה חשוב לדעת על צהבת ילודים?

בשעה טובה אתם חובקים את תינוקכם החדש שהפך אתכם למשפחה צעירה ומרוגשת – מזל טוב! אין ספק שמדובר באירוע משמח שבוודאי חיכיתם לו זמן רב, אלא שתינוק חדש מביא עמו לא רק שמחה ואושר כי אם גם אתגרים ולא מעט דאגות, בעיקר בכל הנוגע למצבו הבריאותי. כולנו רוצים שהילדים שלנו יהיו בריאים ומאושרים, ולכן הורים רבים, ובמיוחד הורים טריים, נוטים להילחץ עד מאוד בכל פעם שהילד מפגין סימני חולי או שמשהו אינו נראה כשורה. עם זאת, ישנם לא מעט מצבים רפואיים שעשויים להתרחש ולהיראות מדאיגים אך הם אינם מסוכנים, כמו, לדוגמה, צהבת ילודים. מהי צהבת ילודים, כיצד תזהו אותה והאם היא עלולה להזיק לתינוק שלכם? כל הפרטים במאמר שלפניכם.

צהבת ילודים – במה מדובר?

בראש ובראשונה נציין כי מטרתו של מאמר זה הוא להעניק לכם מידע על צהבת ילודים והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי מקצועי. לכן, בכל מצב בו אתם חושבים שיש צורך בכך, אנו ממליצים להגיע לרופא לקבלת אבחון וייעוץ. צהבת יילודים הינה תופעה יחסית נפוצה ונרחבת, אך למרות שמה היא אינה דומה לצהבת מבוגרים מאחר שלא מדובר במחלה זיהומית והיא אינה מידבקת. אז מה בעצם מוביל לתופעה?

צהבת ילודים מופיעה אצל תינוקות רכים משום שתינוקות נולדים עם כמות גדולה יחסית של כדוריות דם, אשר מתפרקות באופן נורמלי בגופם. אחד מתוצרי הפירוק של כדוריות דם אלה הוא בילירובין, הגורם להופעת גוון צהוב. בילירובין מסולק מהגוף באמצעות הכבד, אלא שאצל תינוקות רכים הכבד אינו מפותח מספיק, כך שלוקח לגוף התינוק לוקח מספר ימים עד שיורדת בו רמת הבילירובין. זוהי בעצם צהבת הילודים, ולכן היא אינה מחלה זיהומית שדומה למחלת הצהבת שכולנו מכירים.

 

 

תסמיני צהבת הילודים

השאלה המרכזית שבוודאי מעסיקה הורים טריים רבים, או הורים לעתיד, היא כיצד ניתן לדעת שלתינוקם יש צהבת ילודים. התשובה לשאלה זו היא פשוטה למדי – עורו של התינוק יקבל גוון צהבהב. הדבר קורה בדרך כלל ביום השני או השלישי לאחר הלידה. אם אינכם בטוחים שהתינוק קיבל גוון צהוב, דעו כי ניתן להתרשם מצבע העור על הצד הטוב ביותר בתאורת פלורסנט. מוטב להתמקד בפנים, בלחמיות העיניים ובבית החזה, אך קחו בחשבון שאצל תינוקות כהי עור קשה יותר להבחין בצהבת.

האם צהבת ילודים יכולה לסכן את התינוק?

ברוב המוחלט של המקרים, הצהבת אינה מסוכנת ולא מזיקה לתינוק. אולם, במקרים קיצוניים ונדירים ביותר רמת הבילירובין עשויה להיות גבוהה במיוחד, מה שעלול להוביל לנזק מוחי. לכן, יש צורך בביצוע בדיקת בילירובין, המאפשרת לגלות את המצב לפני שהוא גורם לנזק כלשהו.

דרכי טיפול

טיפול בצהבת יילודים יינתן בהתאם לחומרת הצהבת של התינוק. שני הטיפולים המרכזיים לרמות בילירובין גבוהות בדמו של התינוק הם טיפול באור (פוטותרפיה), בו נעשה שימוש באור אולטרא סגול שמפרק את הבילירובין מדמו של התינוק, או החלפת דם (תרומת דם). החלפת דמו של התינוק בדם תקין מתורם הינה טיפול הניתן במקרים קשים יותר של צהבת ילודים.

סיכום

לסיכום, צהבת ילודים הינה מצב רפואי נורמלי ונפוץ מאוד שאין לחשוש ממנו באופן מיוחד, אך חשוב להיות בבקרה עליו ולבצע את הבדיקות הנדרשות במועדן. שיהיה רק בריאות, ומזל טוב!

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

שאלות בנושא המדריך להורים הטריים: מה חשוב לדעת על צהבת ילודים?

למידע נוסף על המדריך להורים הטריים: מה חשוב לדעת על צהבת ילודים?

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

נגישות
גלילה לראש העמוד