גירוש ספרד: הסיפור המלא

 

גירוש ספרד היה סילוקם בכפייה של יהודי ממלכות קסטיליה ואראגון שסירבו להתנצר בשנת 1492. איך אירוע שהתרחש לפני כמעט 530 שנה הפך לאחד הנושאים הכי מדוברים ב-2019?

 

מיחסים טובים לצו מלכותי לגירוש

בתקופת השלטון המוסלמי בספרד, היחסים עם היהודים דווקא היו טובים. היהודים יכלו לחיות בהתאם למסורת והמנהגים שאפיינו אותם והיו להם זכויות. ממש כמו יתר אזרחי המדינה, גם היהודים עבדו ורכשו השכלה. במאה ה-14 השלטון הנוצרי הגיע לספרד והכריח את כולם להתנצר – או לעזוב את ספרד. חלק מהיהודים המירו את דתם ואחרים גורשו מהמדינה ונאלצו לגלות למדינות אחרות, בהן פורטוגל השכנה. כמה שנים לאחר מכן, ב-1497, הוחל גירוש גם על יהודי פורטוגל. בעקבות זאת, הרשויות בפורטוגל מאפשרות לצאצאי הגירוש לקבל דרכון פורטוגלי, וזאת החל משנת 2015 – מאות שנים לאחר הגירוש.

 

שנחזור לסיפור? ובכן, בחודש שלאחר חתימת הצו פעלו מנהיגים יהודים להביא לביטול הגזרה, אך נכשלו בכך. הצו פורסם בסוף חודש אפריל של אותה השנה ובו ההוראה לביצוע בתוך שלושה חודשים. ליהודים ניתנה הבחירה בין להתנצר או לעזוב את מולדתם תוך ארבעה חודשים. אלפי יהודים, בכללם גם הרב הראשי ורבים מבני המשפחות העשירות ורבות ההשפעה הוטבלו לנצרות. לפחות 150,000 יהודים גורשו מהממלכה. רבין מהיהודים שנשארו בספרד שמרו על מנהגיהם והתנהגו כנוצרים רק כלפי חוץ ולמראית עין, והם נקראים "האנוסים".

גירוש ספרד הסיפור מלא

חסרי כל, רכוש נטוש

השלטונות הספרדיים אסרו על היהודים לקחת עמם דברי ערך כמו זהב, כסף ותכשיטים. הותר להם להוציא רכוש אחר והם יכלו למכור את נכסיהם עד 31 ביולי, שעל פי הלוח העברי הסתיים באותה שנה בליל ח' באב, סמוך לתשעה באב. אולם הספרדים ידעו שהיהודים ייאלצו לנטוש את נכסיהם מה שהקשה על המכירה ורבים מהם נאלצו להשאיר את רכושם נטוש.

 

המלכים הקתוליים פרסמו בצו כי לפני לפקודת הגירוש ניסו "לפתור" את הבעיה על ידי ריכוז היהודים בשכונות מיוחדות משלהם בתוך הערים, יסוד אינקוויזיציה וגירוש היהודים מאנדלוסיה. רק אחרי שכשלו בפעולות הללו הוחלט על גירוש כללי של כל מי שלא חפצו להיטבל.

 

יציאת היהודים מספרד

חלק מהמגורשים ניסו להיקלט בשכנותיה של ספרד, כמו למשל פורטוגל. היו ביניהם קשרי מסחר ואף קשרים משפחתיים, והמנטליות הייתה דומה. אולם העזיבה את שטחי ספרד לא הייתה קלה. רבים מהיהודים נבזזו, נאנסו, נרצחו ונמכרו לעבדים בדרכם למדינתם החדשה. חלק מהארצות השכנות סירבו לקבל את היהודים אל תחומן.

 

ואיך קשורה פורטוגל?

רבים מהמגורשים מספרד פנו כאמור למדינה השכנה בחצי האי האיברי. אך יוזמי הגירוש הקתוליים לא אהבו את הרעיון שפורטוגל תשמש מקלט לבורחים מהאינקוויזיציה הספרדית. כשהם השיאו את בתם, איזבלה מאסטוריאס, למנואל הראשון, מלך פורטוגל, הם הציבו תנאי כי פורטוגל לא תאפשר מקלט לאנוסים הבורחים. ב-1497 יזם מלך פורטוגל התנצרות בכפייה של כלל יהודי פורטוגל, כולל יהודי ספרד המגורשים. האינקוויזיציה דרשה את הסגרת האנוסים שברחו אך פורטוגל סירבה. מכאן ניסו היהודים למצוא מקלט בצרפת ובארצות השפלה.

 

ב-2012 פרסמה ספרד כי היא מאפשרת לצאצאיהם של מגורשי ספרד לקבל אזרחות ספרדית כל עוד הם יכולים להוכיח זאת. בשנת 2015 חוקק בפורטוגל חוק דומה לפיו בני משפחותיהם של מגורשי ספרד יכולים לקבל אזרחות פורטוגלית. שתי המדינות פרסמו שמות משפחה על פי הרישומים שבידיהן, שהיו נפוצים בקרב יהודי ספרד. הדבר פתח לראשונה פתח ליהודים ממוצא ספרדי להגיש בקשה לדרכון למדינה אירופאית שהינה חלק מהאיחוד האירופאי.

 

שאלות בנושא גירוש ספרד: הסיפור המלא

גירוש ספרד - הסיפור המלא

למידע נוסף על גירוש ספרד: הסיפור המלא

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

נגישות
גלילה לראש העמוד